Dartbord

Wanneer je wilt beginnen met darten kan een goed dartbord natuurlijk niet ontbreken. Het dartbord dat tegenwoordig het meest gebruikt wordt, bestaat uit een ronde vezelplaat waar sisalvezels op worden geperst met daaromheen een metalen band.

In het midden van het dartbord zit de bullseye (rood), omringd door de (single) bull (groen). Daaromheen zitten de vakken van de 20 getallen, waarbij de dubbel en triples rood of groen van kleur zijn. De singles hebben een zwarte of witte kleur.

Daarnaast zit er om elk dartbord nog een metalen cijferring waar alle getallen van 1 tot en met 20 staan. Deze ring heeft altijd dezelfde volgorde, waarbij het getal 20 altijd in het midden bovenaan dient te staan.

Trainings dartbord

Als je pas net begint met darten is het verstandig om te beginnen op een normaal wedstrijdbord. De gevorderde dartspeler kan de grenzen verleggen door meer te gaan oefenen op een trainings dartbord. Dit dartbord kent uiteraard dezelfde opbouw van vakken en cijfers, maar hierbij zijn de dubbels en triples tot 50% kleiner. Dit vraagt meer nauwkeurigheid en precisie.

Daarnaast bestaat er nog een zogenaamd ‘dot dartbord’. Ook dit type dartbord is uitermate geschikt om op de trainen. In het bord zijn zowel in de single, dubbel als triple kleine rondjes gedrukt die als mikpunt dienen. Dit resulteert uiteindelijk in een meer nauwkeurige worp tijdens wedstrijden.

Levensduur dartbord verlengen

Als je veel gebruik maakt van je dartbord zul je na verloop van tijd kleine bultjes en gaatjes zien in je dartbord. Om de levensduur van je dartbord te verlengen, is het beter om je dartbord droog te houden en regelmatig te draaien. Dit doe je door eerst de cijferring los te halen, vervolgens het bord een aantal vlakken te draaien en vervolgens je cijferring weer vast te klikken. Hierdoor gooi je je dartbord egaal ‘kaal’ en voorkom je dat slechts een vak van je bord volledig versleten is.