Dartbaan en oche

Voor een officiële baan voor het gooien van dartwedstrijden is een minimale ruimte nodig met een lengte van 4 meter, breedte van 3 meter en een hoogte van 3 meter. Daarnaast dient er ook een darts oche, ook wel ‘okkie’ aanwezig te zijn. Dit is de werplijn die de gooiafstand van het darten aangeeft.

De gooiafstand waar de oche zich ten opzichte van het bord moet bevinden is 2.37 meter. Ter controle kun je nog de afstand opmeten tussen de bullseye en de darts oche, deze afstand moet 2.93 meter zijn. Daarnaast moet een darts oche minimaal 61 centimeter breed en tussen de 3,8 en 6 centimeter hoog zijn.

In goedgekeurde dartlocaties wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van een verhoogde oche, waar spelers tegenaan kunnen leunen. Dit heeft voor veel spelers ook de voorkeur, aangezien je op deze manier beter balans hebt bij het weggooien van de pijlen.

Het is ook mogelijk om zelf een darts oche te maken, aangezien het natuurlijk niet altijd handig is om thuis gaten in de grond te boren. Je kunt zelf een dart oche maken door het trekken van een lijn, bijvoorbeeld met tape. Hiermee kan je de gooiafstand voor het darten aangeven. Je dient je dan achter deze lijn op te stellen, aangezien het officieel niet is toegestaan om op een oche te staan.

Verlichting

Een dartbord is voorzien van goede verlichting. Goed licht wordt geleverd door minimaal twee spots aan de zijkanten op gelijke afstand van de hartlijn. Het licht reflecteert niet en veroorzaakt geen schaduwen op het bord.