Speluitleg

Darten is een sport dat wordt gespeeld tussen twee spelers of twee teams. Darten (of darts) wordt gespeeld op een dartbord en met dartpijlen. Iedere speler heeft drie pijlen in de hand, die per beurt naar het bord worden gegooid.

Pijlen welke uit het bord vallen of terug ketsen worden niet opnieuw geworpen, wordt er met 1 pijl in een andere gegooid dan telt de eerste. De spelers moeten tijdens de partij op de hoogte zijn van de score. Deze wordt aangetekend op een scorebord voor de werplijn (oche). Dit scorebord hangt bij voorkeur naast het dartbord.

Legs en sets

Een spelletje, bijvoorbeeld 501, heet een leg en wanneer een speler drie legs wint heeft hij/zij een set. In competitiewedstrijden of tijdens toernooien worden een oneven aantal legs of sets gespeeld. Hierdoor kan er geen gelijkspel ontstaan. De meest voorkomende varianten zijn best of 3 (2 legs/sets winnen), best of 5 (3 legs/sets winnen) of best of 7 (4 legs/sets winnen).

Puntentelling

Per beurt mogen er drie pijlen naar het bord worden gegooid. Je kunt hiermee een single, dubbel of triple raken. Bij een single (het grootste vlak) telt de score 1x mee, bij een dubbel (de buitenste rand, waarmee ook je ook het spel beëindigd) telt de score 2x mee en bij een triple (het kleinste vlak) telt de score 3x mee.

De maximale score die je per beurt kunt gooien is 180, hiervoor moet je drie keer de triple 20 raken. In 501 darts kan je het snelst het spel winnen door het gooien van een 9-darter. Hiervoor zijn een aantal varianten mogelijk, maar de meest voorkomende is: 180, 180 en 141 (T20, T19 en D12).