Peter Selie. De darter met een carnavalshit: Hoemoes dà ok alweer?!

Als ik zeg : Ik heb een gerecht met kikkererwten maar Hoemoes dà ok alweer? Denken we maar aan 1 man. Bart Stoop oftewel Peter Selie. De man in een groen peterselie pak met een prachtige moustache.

Maar nu blijkt die Bart toevallig ook nog eens een darter te zijn. En wij van Nuldarttien zijn er voor alle darters die bij de TDV actief zijn. Bart gooit sinds 2017 bij D’n Botte Pijl in de 3e divisie. Thuisbasis cafe Little Devil. Wij spraken met de mede organisator van D’n Botte Drive in Goirle. Volgende editie is trouwens op 17 mei 2020! Wees op tijd want vol=vol!

Dartteam d’n botte pijl

Bart Stoop, de 32 jarige geboren goirlenaar woont nu in Breda. Heeft een relatie met Vivienne van Oosterum. Geeft biologie les op het Newmancollege, een middelbare school in Kielengat. Breda verandert met carnaval in Kielengat. En laten we het daar eens over hebben.

Hoe kom je bij dit geweldige carnavals nummer?
-Ik heb al jaren een droom om een carnavalslied te maken. Ik hou van carnaval. En het lijkt mij echt schitterend om op te treden waarbij mensen jouw eigen lied meezingen. Nou heb ik 3 jaar geleden de zin ik heb een gerecht met kikkererwten maar Hoemoes da ook alweer verzonnen. En elk jaar dacht ik volgend jaar ga ik dit lied afschrijven en uitbrengen. En elk jaar kwam het er niet van. Het is best moeilijk en eng om je droom achterna te gaan. Zeker als je niet muzikaal bent en niet kan zingen. In de afgelopen jaren hoorde ik steeds meer. Bartje, mag jij eigenlijk nog wel bloedsinaasappels? En vleestomaten? Dat soort grappen kan ik altijd wel waarderen en ben ze bij gaan houden en op gaan schrijven. Zelf had ik er ook flink wat bedacht. Afgelopen zomer kwam Berry Koevoets bij ons werken. Hij is de zanger van Mosterd Na De Maaltijd. Zij hebben een hit gehad met `Hey Jacqueline´. Hij had duidelijk de know how hoe ik mijn lied moest maken, inzingen en uitbrengen. Zijn eerste woorden waren: schrijf eerst het lied eens af. Ik heb dit toen op een zaterdagochtend in 4 uur zo goed als geschreven. Ik had meer dan 50 potentiele zinnen, waarvan er dus 16 zijn gebruikt voor het liedje. Het was een kwestie van schrappen en aanpassen.

Wie heeft je geholpen bij je droom?
-Nadat het lied was geschreven ben ik naar Lars van Berkel gegaan. Hij is producer en zat vroeger in Mosterd Na De Maaltijd. Hij heeft het lied qua melodie voor de coupletten aangepast. Het refrein had ik bedacht, maar heeft hij beter en melodieuzer gemaakt.
Samen met mijn vriendin en een goede vriend (Giel Damen) hebben we nagedacht over de marketing. Zij zijn expert op dat gebied. Met de connecties uit Goirle, Tilburg, Breda, Terheijden en Teteringen is het gelukkig erg goed opgepakt.

Bart: “Een lied maken doe je samen en zonder Berry, Lars, Vivienne en Giel had het nooit dit succes behaald”

Hoe kom je aan die producers?
-Via Berry. Ik heb hem gemaild. Ben langsgegaan voor een gesprek, want ik wilde wel weten of mijn lied in goede handen zou komen. Toen ik de klik voelde tussen Lars en mij zijn we aan de slag gegaan.

De clip. Hoe kom je daar bij?
-Ik heb vele clipmakers benaderd. En allemaal waren ze erg duur of al bezet. Ik wilde per se hebben dat dit gebeurde door een bedrijf en niet door een vriend of kennis. Puur omdat je dan duidelijke afspraken kan maken. Tijdens een trouwfeest van een vriend van mij had de bruid tijdens haar bachelor party een clip opgenomen met haar vriendinnen. Het was playback en er zat niks professioneels achter. Maar ik zag de camera kwaliteit/ beeldkwaliteit, de lippen die perfect synchroniseerde en lachende mensen die niet gestrest overkwamen. Ik heb een dag later het bruidspaar uit bed gebeld terwijl ze aan hun champagne ontbijt zaten… Ik wilde per se de naam van die clipmaker (GetEvents).

Darter Bart Stoop in actie

GetEvents zit in amsterdam en hun corebuiseness is groepsuitjes en bedrijfsfeestjes. Ze zijn dus helemaal niet carnavalsminded… Maar ik sprak de de regisseur die in Breda had gestudeerd (uit Brabant komt). Zij gaf toe dat ze dit nog nooit gedaan had, maar wel van carnaval houdt. Het bedrijf wilde me graag helpen. Er ontstond een `gevecht´ binnen het bedrijf wie mijn clip op mocht nemen. Dit was precies wat ik zocht: passie!

Waar heb je allemaal opgetreden?
-Giel organiseerde voor zijn vriendengroep uit Teteringen in september een 11 steden Leffe tour. De bedoeling was om in 11 verschillende steden 11 verschillende Leffe´s te drinken. Ik vertelde Giel over mijn lied en of ik ergens op de dag op mocht treden voor zijn vrienden. Halverwege de dag pakte ik mijn kans in Geldrop. Dat viel zo goed in de smaak dat ik diezelfde dag nog op ben gaan treden in Oisterwijk, Rijen, en café ´t Tapperijke in Breda.
Vanaf dat moment tot 10 januari 2020 (release lied) heb ik bij het stappen in elke kroeg om de microfoon gevraagd om a capella te zingen. Vaak was het antwoord nee, soms was het antwoord ja. Wanneer ik dan zong vergat ik soms de tekst, of was het zo slecht dat de DJ er een ander lied overheen knalde… Alleen bij cafe ´t Tapperijke in Breda kreeg ik altijd de microfoon! Maar ook onze Ger knalde er een ander liedje overheen als ik de tekst weer eens vergat… 😛

Hoe kom je aan dit prachtige carnavals pak?
-Onze kantine juffrouw, Inge Willems, maakt al jaren pakken voor haar carnavalsstichting in Breda. Ik wist dit helemaal niet, maar werd getipt door collega´s. Ik vroeg haar: Kun je een groentepak maken? Ik hoop op Peter Selie, maar een andere groente mag ook. In dat laatste geval had ik gewoon mijn naam aangepast, maar Peter Selie had mijn voorkeur. Zij reageerde erg enthousiast en begon al gelijk over hoe dat pak er dan uit moest zien. Ik heb natuurlijk geen idee hoe je moet naaien, dus heb haar het volle vertrouwen gegeven. Zij liet mij in onze gesprekken ook pakken zien wat ze allemaal voor andere mensen had gemaakt. Zij is echt goed. Ik had er alle vertrouwen in dat dit pak uniek ging worden.

Heb je al mooie Prijzen gewonnen?
-Met darten? Nog nooit… Afgelopen weekend ben ik gaan darten bij de Dutch Open Darts in Assen, een team uitje van de Botte Pijl wat we al jaren doen. Ook dit jaar heb ik weer geen één leg gewonnen… Op de zondag 2 februari ben ik na het stappen in een ruk doorgegaan met de trein naar Goirle. Ik heb toen meegedaan aan het Kraokfestijn in Goirle. Dit was een wedstrijd voor het beste Midden Brabantse carnavalsliedje. Wonder boven wonder heb ik, terwijl ik mijn stem ergens in Assen heb laten liggen, gewonnen! Heel gaaf! Heel bizar en onwerkelijk!

Maar er is nog een hele belangrijke wedstrijd waar ik aan mee doe. De wedstrijd van het Brabants Dagblad. De vakjury hebben het liedje bestempeld tot de top 5 kanshebbers “Beste Brabantse carnavalskraker 2020”. De jury kiest de uiteindelijke winnaar, maar het publiek bepaalt de publiekslieveling. Uiteraard wordt die uitslag meegenomen in het juryoordeel voor de absolute winnaar.
Bij deze mijn vraag of de lezers van Nuldarttien op mijn liedje willen stemmen (Peter Selie – Hoemoes dà òk alweer?)? Je kunt hiervoor de onderstaande link gebruiken. Je dient je stem nog wel te bevestigen per mail. Let op, controleer je spam-box als je geen mail hebt ontvangen. Mijn dank is groot!

https://www.bndestem.nl/brabant/de-stembussen-zijn-geopend-dit-zijn-de-vijf-kanshebbers-voor-de-beste-brabantse-carnavalskraker~a6d3e143/?fbclid=IwAR2KdqZ_3jCpwHPMG6vAupjZdpD6-wJ2HBmgwBaU65WFpCfpPHDQUTm1vbU