Shaft

De shaft is het ‘staafje’ dat je achter op de barrel draait en waar je de flight in klemt. Ook de shaft is er in vele soorten, maten en kleuren en het is dus van belang dat je voor jezelf kijkt wat jij het fijnste vindt.

De meest voorkomende shafts zijn van nylon (plastic) of van aluminium. We hebben de verschillende varianten hieronder voor je opgesomd.

Nylon shaft

De nylon shaft is een veelgebruikte shaft onder de darters. Deze variant is vaak wat goedkoper, maar erg kwetsbaar bij bouncers of ‘Robin Hoods’.

Aluminium shaft

Deze variant is vaak zwaarder en steviger en zullen daarom over het algemeen langer meegaan dan de nylon shaft. Het nadeel van deze variant is dat ze vaak automatisch losdraaien van de barrel. Dit is erg vervelend wanneer je net klaar staat om je pijl te gooien. Dit probleem is wel te verhelpen door er een rubberen ringetje tussen te zetten.

Koolstofvezel shaft

De koolstofvezel shaft is zeer licht van gewicht en heeft ongeveer dezelfde sterkte als een aluminium shaft. Deze shafts zijn vaak iets prijziger dan de nylon variant en draaien minder snel los van de barrel.

Composite shaft

De composite shafts zijn nylon/plastic shafts met daarbovenop een ijzer gedeelte (waar de flight in klemt). Deze shafts zijn erg duurzaam en verbetert de stabiliteit van de dart in de lucht. Tevens kun je de ijzeren topjes vervangen zonder dat je de gehele shaft hoeft te vervangen.

Draaiende shafts

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen op tv, de draaiende shafts. Deze shafts verbeteren de stabiliteit van de pijl in de lucht niet, maar zorgt er wel voor dat je pijlen dichterbij elkaar kunt gooien. Daarnaast voorkomt het eerder dat je Robin Hoods gooit. Dit verbetert de levensduur van shafts en flights.