Flight

De dartflight staat bekend als de ‘vleugel van de dartpijl’. Net zoals bij de barrels en shafts heb je deze in verschillende soorten vormen, maten en kleuren. Qua vorm kennen we de standaard, delta, kite, pear en slim flight.

Verschillende vormen dartflights

Toch is het bij het kiezen van dartflights niet alleen belangrijk om kijken hoe fancy hij is, maar ook naar je speelstijl. De flight heeft namelijk erg veel invloed op de vlucht en landing van je dartpijl.

Standaard dartflight

Bij dartflights geldt hoe groter het oppervlak, des te meer draagvermogen de flight heeft. Dit betekent dat een standaard vorm van een dartflight geschikt is bij een zwaardere dartpijl of bij een speler die met minder kracht gooit. Ook bij spelers die met een curve gooien is een standaard dartflight een goede keuze. Dit type flight zorgt er namelijk voor dat de pijl zo recht mogelijk in het bord komt te staan.

Er kleeft echter ook een nadeel aan de standaard dartflight. Aangezien de flights relatief groot qua oppervlak zijn, nemen ze veel ruimte in in het bord. Hierdoor kan het je zicht belemmeren en meer bouncers veroorzaken.

Dit type dartflight werkt vaak het beste in combinatie met een langere shaft.

Kleine dartflight

Bij de kleinere dartflight werkt het juist omgekeerd. Dit type flight heeft minder draagvermogen, waardoor het geschikt is voor spelers die de pijlen met veel kracht weggooien. Hierbij is het wel belangrijk dat je naast kracht ook een strakke worp hebt, anders is de kans dat de pijlen recht in het bord komen een stuk kleiner.

Voordelen van het gebruiken van een kleine flight is dat ze weinig ruimte in het bord innemen. Hierdoor is je zicht waarschijnlijk een stuk beter en heb je minder kans op een bouncer.

Dit type dartflight werkt vaak het beste in combinatie met een kortere shaft.

Materiaal dartflight

De sterkte van een dartflight wordt aangegeven met ‘micron’. Het aantal micron varieert bij de meeste flights tussen de 75 en 180. Hierbij geldt hoe hoger het micron, des te hoger de stevigheid en levensduur van de dartflight.