Dartpijl

Dartpijlen zijn er in verschillende maten, gewichten en vormen. De ‘juiste’ pijl is per persoon verschillend en het kan dus voorkomen dat je enkele setjes pijlen moet ‘testen’ om er achter te komen welke pijlen het beste bij je passen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de dartpijlen van je vrienden eens te proberen.

De dartpijl bestaat uit vier delen. De punt, de barrel, de shaft en de flight. Elk van deze vier delen kun je naar smaak aanpassen. Zo kun je punten nemen met meer of minder grip, een zware en korte (bommetje) of juist een lichte en dunne barrel en een standaard flight met motiefje of een andere vorm flight. Let er op dat elke aanpassing die je doet op je dartpijl, invloed kan hebben op de manier waarop de pijl in de lucht vliegt en in het dartbord beland.

Materiaal van dartpijl

Qua materiaal zijn er twee type dartpijlen waar je uit kunt kiezen: messing (nikkel/zilver) darts en tungsten darts. Messing darts zijn prijstechnisch de beste koop, maar hebben over het algemeen een kortere levensduur. Tungsten darts zijn het meest populair onder de darters en gaan vaak langer mee. Echter hangt hier vaker ook een hoger prijskaartje aan.

Gewicht dartpijl

Je kunt pijlen kopen met een gewicht vanaf 12 gram tot wel 50 gram. Het meest voorkomende gewicht ligt tussen de 20 en 25 gram. Bij een lichter gewicht van bijvoorbeeld 15 gram zal je harder en sneller moeten gooien dan bij een pijl van 25 gram.

Grip op dartpijl

Elke ‘barrel’ (waar je de dartpijl vasthoud) heeft een andere structuur/grip. Bij het kopen van dartpijlen is het belangrijk om te kijken welke barrel voor jou fijn in je hand ligt. Heb je een ‘gladde’ barrel nodig met weinig grip of juist een ‘ruwe’ barrel waar veel grip op zit?

Beste dartpijl voor jou

Je weet nu waar je allemaal op kunt letten bij het selecteren van de juiste dartpijl. Zoals eerder beschreven hangt de pijl vooral af van het type speler wat je bent en welke pijl het beste in je hand ligt. Dit is per persoon verschillend. Wel kunnen we een suggestie geven voor welke dartpijl het beste voor jou kan zijn.