Overige dartspellen

Dartspel 1: Golf

Aantal spelers: minstens 2

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, schrijf je de getallen 1 tot en met 9 of 1 tot en met 18 op het bord. Vervolgens begin je bij de 1 en probeer je de dubbel te raken. Het gaat er om dat je zo min mogelijk punten scoort. Een dubbel is slecht 1 punt, een triple 2, kleine enkel 3, grote enkel 4 en een misser is 5 punten. Je hoeft niet al je pijlen te gooien, want je laatste pijl telt. Wanneer je dus meteen met je eerste pijl de dubbel raakt, kun je de beurt beter stoppen. Wanneer alle deelnemers de 1 hebben geraakt, gaat het spel verder naar de 2.

Dartspel 2: Sudden Death

Aantal spelers: minstens 5

Sudden Death is een spannend, niet al te lang durend spel. Je speelt dit spel met minstens 5 spelers. Iedere speler mag 3 pijlen in het bord gooien en de score van elke pijl wordt bij elkaar opgeteld. Wanneer alle spelers 3 pijlen hebben gegooid, kijk je wie de laagste score heeft. De speler met de laagste score is klaar en ligt uit het spel.

Dit kun je herhalen tot er nog 2 spelers over zijn. Dit is dan de finale. De speler die de finale wint, wint automatisch ook het spel. Wanneer je met bijvoorbeeld 5 spelers speelt en in de eerste ronde hebben de nummer 4 en nummer 5 dezelfde score, dan kun je er voor kiezen om deze 2 spelers nogmaals 3 pijlen tegen elkaar te laten gooien of allebei mee te nemen naar de volgende ronde.

Dartspel 3: 1001-andersom

Aantal spelers: minstens 2

'1001-andersom' is een vrij eenvoudig spel. Elke speler begint op 0 punten. In tegenstelling tot het normale 501 spel, is het hier de bedoeling om zo min mogelijk punten te gooien. Wanneer je een bouncer krijgt of buiten het bord gooit, krijg je 60 punten erbij. De speler die als eerste 1001 punten (of meer) heeft, verliest het spel.

Dartspel 4: Dubbelen

Aantal spelers: minstens 2

Dit is een versie van het bekende spel around the board. Je speelt het met 2 of meerdere spelers. Elke darter begint bij D1. Als iedere darter op D1 heeft gegooid, gaan we naar D2. etc., zo tot de D20 toe. Men begint met 25 punten. Raakt men een dubbel 1 of meerdere keren, dan krijgt men dat aantal punten erbij (oftewel 2x D1= 4 punten). Mis je een dubbel, dan krijg je het aantal punten in mindering, waar die dubbel voor staat. (D1 missen is 2 punten in mindering). Kom je met je puntentotaal negatief uit, dan is het spel voor jou afgelopen. Zijn er meerdere spelers die de ronde volmaken, dan is degene met de meeste punten winnaar.

Dartspel 5: Twenty One

Aantal spelers: minstens 2

Het dartbord bestaat uit 21 vlakken. De nummers 1 t/m 20 en de Bull. Bij dit spel is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk van 1 naar de Bull komt. Wanneer je een enkel gooit, ga je één nummer verder. Wanneer je een dubbel gooit, mag je één nummer overslaan. Wanneer je een triple gooit, mag je maar liefst twee nummers overslaan.

Dus: wanneer je op 14 staat en je gooit een enkele 14, ga je naar 15. Gooi je een dubbel 14, dan ga je naar 16. Gooi je een triple 14, dan ga je naar 17. De speler die als eerste bij de Bull is aangekomen en heeft gegooid, wint het spel. Je kan dit spel moeilijker maken door de single bull te vervangen door de bullseye.

Dartspel 6: Crazy roulette

Aantal spelers: minstens 2

Voor het spel bepaal je een inzet. Dit kan zijn; de gezamenlijke rekening, je schoonmoeder of wat je ook maar wil. Vervolgens schrijf je op 20 verschillende briefjes de nummers 1 t/m 20 en vouw je deze dubbel of stop je ze in een bakje. Als je dit hebt gedaan ‘grabbelt’ elke speler 1 briefje uit het bakje. Het getal dat op het briefje staat dien je te gooien. Niet zomaar gooien, nee, GEBLINDDOEKT of gewoon met je ogen dicht (niet vals spelen ;-)).

Let op: bij dit spel tellen alleen de singles en dus niet de triples en dubbels. Wanneer dit je lukt, win je het spel en daarmee de inzet mits je tegenstander het getal op zijn briefje mist. Wanneer jullie beide het getal raken dan wel missen, begint het spel opnieuw en trekken jullie beide een nieuw briefje uit het bakje. Je kan dit spel moeilijker maken door een briefje toe te voegen met de bull(seye).

Dartspel 7: Ten Eleven

Aantal spelers: minstens 2

Het is de bedoeling bij dit spel dat je in elke beurt zowel een 10 als een 11 gooit. Lukt dit, dan krijg je een punt. Enkel telt voor 1 punt, dubbel telt voor 2 punten en triple telt voor 3 punten. Mis je de 10 of de 11? Dan worden er 0 punten bijgeschreven.

De speler die als eerste 51 punten weet te verzamelen, wint dit dartspel. In tegenstelling tot de naam van het spel en dit voorbeeld, kun je natuurlijk ook willekeurig 2 andere nummers van het bord kiezen en deze gebruiken.

Dartspel 8: Scram

Aantal spelers: 2

Je bent om de beurt stopper of scoorder. De getallen (en bull) die de stopper gooit, tellen niet meer voor de scoorder. Je zet op het scorebord dus een kruis bij deze score. Je kunt als scoorder dus alleen punten pakken in vakken die de stopper niet heeft geraakt. Dit gaat door tot bij alle mogelijke scores een kruis staat. In de tweede ronde wissel je van rol en kan de ander dus proberen te scoren. Kijk na twee rondes wie de meeste punten heeft gehaald.