Dartlocatie van de maand #1: Bet Kolen

Wij van NulDartTien beginnen met een nieuwe item.
Dartlocatie van de maand, daarvoor hebben we Michel Zoontjens benaderd.
Eigenaar van de Dart walhalla van Tilburg.
Café Bet Kolen.

Leuk dat je mij/ons benaderd voor het geven van een interview betreffende de dartsport in Tilburg. Zoals de meeste mensen wel weten bestaat ons café al een geruime tijd, ik heb laatst ergens gelezen dat het pand al in 1912 gebouwd is!
Mijn ouders hebben het in 1978 overgenomen van de dochter van Bet Kolen en sindsdien is het café in bezit van onze familie. Vanaf de eind jaren ’80 of begin jaren ’90 word er al gedart bij ons in het café, als ik het me goed herinner heette het eerste team wat bij een pijltje gooide “de Gommielaarsjes”

Zelf ben ik vanaf mijn 16 jaar langzaam in de zaak gerold, om eerst te beginnen met werken in de weekenden tot niet snel daarna tot een full time job uit te groeien. Begin het jaar 2000 hebben wij grote zaal bij ons aan het pand bijgebouwd met zo’n 11 dartbanen en 6 biljarttafels erin. Dit was aan het begin van de glorie jaren van Raymond van Barneveld waarmee de dartsport een ontzettende boost kreeg, iedereen van jong tot oud, groot en klein wilde gaan darten.

https://nuldarttien.nl/wp-content/uploads/2019/04/bet-kolen-300x200.png

Dat had natuurlijk zijn weerslag op de competitie en het aantal team wat de TDV erbij kreeg was gigantisch. Je zou het een vooruitziende blik kunnen noemen van mijn ouders toen zij besloten hadden om deze zaal erbij te gaan bouwen. Vanaf die tijd zijn wij van 4 of 5 teams uitgegroeid tot een locatie die onderdak bied aan wel meer dan 20 teams in verschillende competities en op ieder niveau. Onze teams komen uit in de reguliere competitie van de TDV, in de overgangsklasse en hoofdklasse van de SuperLeague ook spelen de 2 selectieteams die Tilburg rijk is bij ons, namelijk het Meijerij-cup team en het Brabant-cup team.

Naast darten kan er natuurlijk nog veel meer bij ons, onze zaak bestaat al zo lang dat het langzamerhand een waar begrip in Tilburg is geworden. Vroeger werden er al feesten, bruiloften en allerlei evenementen gehouden toen mevr. Bet Kolen er nog zelf in zat. Dat is in de loop der jaren natuurlijk niet veranderd, dit is de laatste jaren alleen nog maar verder uitgebouwd. Wij hebben net een paar grote verbouwingen achter de rug en er staan er nog een paar te gebeurende komende tijd, want zo’n oud pand vergt natuurlijk veel onderhoud. Café Bet Kolen staat bol van de evenementen voor jong en oud, hier is echt alles mogelijk. Kroeghockey voor studenten (ja, echt hockeyen in de kroeg), darttoernooien, biljarttoernooien tot zelfs een rollerskate disco word bij ons in het pand gehouden. Onze locatie leent zich als geen ander voor dit soort evenementen, natuurlijk ook voor alle feesten, partijen, bruiloften en bedrijfsfeesten. We beschikken over diverse ruimtes van groot tot kleinen een schitterend terras met buitenbar zodat we ieder evenement een thuis kunnen geven.

Darten en biljarten zijn natuurlijk (hoe kan het ook anders) 2 grote hobby’s van mij geworden in de afgelopen jaren. Hoewel ik wel veilig kan zeggen dat ik beter kan biljarten als dat ik kan darten, vind ik darten een machtig mooie sport om het zelf te doen maar ook zeker om te kijken op hoog niveau. Omdat er ook superleague teams bij ons thuis gooien, word ik en iedereen die komt kijken, bijna altijd getrakteerd op een geweldig partij van een geweldig dartsniveau, ik zou bijna zeggen dat het af en toe nog beter is als wat we op tv te zien krijgen.

In onze zaak word iedere dag van de week wel gedart, op maandagavond mogen wij al jaren lang dartclub ’t Bulletje ontvangen. Dit is een prachtig initiatief van een paar vrijwilligers om mensen met een lichamelijk een/of verstandelijke beperking het huis uit te krijgen om gezellig te gaan darten met zijn allen. Dinsdag t/m vrijdag zijn de dagen dat er de competitiewedstrijden van de TDV zijn, dit kan variëren van 1 tot 4 teams per avond. De zaterdagmiddag is dan gereserveerd voor de selectieteams van Tilburg en onze Superleague teams. 1 keer in de 3 weken word op zaterdagavond de alom bekende Bet Kolen Ranking gegooid, dat is ons eigen ranking toernooi die inmiddels ook alweer een aantal jaren loopt. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om recreatief een pijltje te gooien bij ons, we hebben immers banen genoeg 😊

Onze locatie is gevestigd aan de Broekhovenseweg 111 in Tilburg en wij zijn iedere dag van de week vanaf 12:30 uur geopend. Ben je nieuwsgierig geworden hoe onze zaak eruit ziet en wat wij allemaal nog meer doen? Of wil je weten wat wij kunnen betekenen voor je als hier komt darten met je team, dan kun je natuurlijk altijd eens een keer binnenlopen voor een biertje of stuur een mailtje naar info@betkolen.nl

Bij deze wil ik jullie, de heren van NulDartTien, graag bedanken dat jullie mij benaderd hebben voor dit leuke interview.

Met vriendelijke groetjes,
Michel Zoontjens