Bierronde

Een échte traditie: de bierronde! Na afloop van een gezellige avond darten is het in competitieverband gebruikelijk om nog een gezellig dartsspel te spelen. Of de competitiewedstrijd zelf verloren is gegaan maakt voor velen niet uit, de bierronde moet en zal gewonnen worden! Niets smaakt lekkerder dan een gratis rondje van de tegenstander.

Daarom is het als thuisspelend team belangrijk dat je de juiste bierronde speelt, het spel waar jouw team het sterkst in is. Er zijn veel beschikbare varianten, zowel bekend als onbekend.

Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de leukste spellen voor de bierronde. Ontbreekt jullie favoriete spel? Laat het ons weten via info@nuldarttien.nl en wij voegen hem toe aan deze pagina.

Bierspel 1: 101 delen door 5

De naam van dit bierspel geeft het al aan: er wordt niet gegooid vanaf 501 maar vanaf 101. Daarnaast dienen alle scores deelbaar te zijn door 5. Wanneer je bijvoorbeeld 60 gooit, dan worden er 12 punten afgetrokken van het totaal aantal punten dat er nog over is.

Belangrijk binnen dit spel is dat je je pijlen altijd in het bord gooit. Wanneer er een pijl buiten het bord verdwijnt, dan is de volgende speler aan de beurt.

Daarnaast dien je het spel te beëindigen met drie pijlen. Maak het jezelf of je teamgenoot dus niet te moeilijk door bijvoorbeeld 10 over te laten in de laatste beurt.

Tip: probeer altijd op 20/5 en 10/15 te gooien, wanneer je je pijlen in deze vlakken weet te gooien, zit je altijd goed!

Bierspel 2: Deal a Dart

Deal a Dart, ook bekend als 'het bierspel met de stok kaarten'. Alle deelnemers moeten bij dit spel drie kaarten uit de stok trekken, waarop het vlak van het dartbord staat dat zij moeten gooien. Ieder getal komt dus drie keer voor in de stok kaarten: single, dubbel en trippel.

Wanneer een speler alle drie de kaarten heeft geraakt, is het toegestaan om een teamgenoot te helpen. Vooral dient de speler wel aan te geven wie hij gaat helpen. Het team dat als eerste alle kaarten heeft weggespeeld, wint de bierronde.

Bierspel 3: Loepie

Loepie wordt gezien als een erg lastig dartspel, handig voor als je de avond snel hebt afgelopen met een 10-0 overwinning ;).

Bij Loepie is het de bedoeling dat je een pijl door een gesloten rondje of driehoek van één van de getallen in de rand van het dartbord weet te gooien. Dit kan bijvoorbeeld bij de 20, 8 of 4.

Wanneer een vak is geraakt, hebben spelers van de tegenstander allen 5 beurten om dit vakje ook te raken. Lukt dit één van de tegenstanders, dan wordt er gegooid voor een nieuwe 'loepie'. Lukt dit voor een speler niet binnen 5 beurten, dan is deze speler uitgeschakeld.

Bierspel 4: Vijf-Op-Een-Rij

Voor het spel begint, tekent men onderstaande matrix op het schrijfbord. Hierbij is het belangrijk dat het middelste vakje DB (Dubbele Bull) bevat en alle hoeken een B (Bull) bevatten. De overige vakken worden willekeurig ingevuld. Echter, ieder getal kan maar 1x voorkomen.

B1736B
8185915
116DB1920
131411102
B1274B

Het is nu de bedoeling dat je een 5-op-een-rij gaat scoren door de dubbel van het getal te raken. Je kan een verticale, horizontale en schuine 5-op-een-rij maken. Het team dat als eerste een 5-op-een-rij heeft, wint het spel. Wanneer het onmogelijk is nog 5 op een rij te maken, moeten alle dubbels gegooid worden. Als dit is gebeurd kijk, je wie de meeste ‘kruisjes’ of ‘rondjes’ heeft en dit team wint dan het spel.

Zit hierboven niet het spel tussen wat je leuk vindt? Neem dan een kijkje tussen onze andere dartspellen. Wie weet zit hier wel een tof bierspel tussen wat je kunt gebruiken tijdens de competitie.